Wat doen de getuigen? « Huwelijk
Large_getuigen_huwelijk_maikjansen

Wat doen de getuigen?

Je moet getuigen hebben die jullie huwelijk bevestigen, minimaal twee en niet meer dan vier. Dit bevestigen doen zij door middel van een handtekening, maar mocht je (ook al is die kans misschien klein) ooit je trouwakte kwijtraken, dan zijn dit ook de personen die kunnen getuigen dat jullie inderdaad getrouwd zijn. Het is dus een belangrijke en langdurige taak.
Getuigen bij huwelijk
Foto: Irene Hilhorst Fotografie

Tip! Je mag je getuigen verdelen zoals je zelf wilt, zolang je er maar allebei één hebt. Als de bruid dus drie getuigen heeft en de bruidegom één, dan is dat ook prima. Overigens kan het wettelijke aantal getuigen verschillen per land.

Getuigen kiezen

Vaak kies je voor mensen die dichtbij je staan en belangrijk voor je zijn. Je kunt er dan ook voor kiezen om je getuigen (naast het zetten van de handtekening) nog meer taken te geven voor en tijdens de bruiloft.

Bij het kiezen van een getuige ga je meestal niet over één nacht ijs. Dit kan ook niet, want je moet ze al opgeven als je in ondertrouw gaat. Overigens kan in theorie iedereen getuige zijn van een bruiloft, zo lang hij of zij maar meerderjarig is.
Getuigen bij huwelijk
Foto: Weddingpics

Kinderen mogen helaas geen officiële getuige zijn. Wel kun je hen een symbolische kinderakte laten tekenen, zodat ze zich extra belangrijk voelen. Heb je je bedacht en wil je door omstandigheden toch wisselen? Dit kan bij je gemeente, zo lang de huwelijksakte nog niet is getekend.

Zijn jullie er helemaal over uit wie deze belangrijke taak gaan vervullen, dan zijn er allerlei leuke manieren om de toekomstige getuigen op een speciale manier te vragen.

Door Rinske van Rootselaar
Foto boven: Maik Jansen Fotografie

Bruidsmagazine bestellen

 

Reageren

Gerelateerde artikelen

Large_getuigen_huwelijk_maikjansen

Wat doen de getuigen?

Large_getuigen_vragen_huwelijk

Je getuige vragen op een speciale manier

Large_moeder-van-de-bruid

De moeder van de bruid

Large_rolverdeling_trouwdag_sarahd

Rolverdeling op je bruiloft