Bloemenmeisjes « Huwelijk

Bloemenmeisjes

In de Romeinse tijd waren de bloemmeisjes in dienst van het bruidspaar voor het dragen van tarwe en kruiden voor zegeningen van voorspoed en vruchtbaarheid. Uit de Engelse traditie had een bloemenmeisje een zilveren beker versierd met linten met daaraan vergulde rozemarijn takken. Zij strooide de hele route vanaf het huis van de bruid tot aan het de kerk met rozenblaadjes. Er werden vele kleine boeketjes kadootjes gegeven aan de bruiloftsgasten en het huis van de bruid was versierd met touwen vol met bloemen en groen.

Tegenwoordig hebben de bruiden in de VS een aantal bruidsmeisjes en zij dragen dan hetzelfde boeket als de bruid alleen dan in een kleinere uitvoering en het touw met bloemen en groen zien we terug als de guirlandes.
Bloemenmeisjes door Wedding Stories Fotografie
Foto: Wedding Stories Fotografie

Bruidsmeisjes

De bloemenmeisjes van nu zijn kinderen van het bruidspaar zelf of van familie of goede vrienden. Officieel loopt het bloemenmeisje voor het bruidspaar of de bruid als ze 'weg wordt gegeven door haar vader' en strooit bloemblaadjes over de loper. De bruidsjonkers zijn de ringdragers en samen zien er vaak uit als een mini bruidspaar. Juist die kleine meisjes in die schattige jurkjes en de kleine jonkers in hun mini kostuum ik vind ze heerlijk om naar te kijken.

Bedenk dat je het bloemenmeisje en een ringdrager een taak geeft die bij hun leeftijd past. Oefen een paar keer thuis en het liefst ook een keer op locatie. Laat ze de kleding al een keer aantrekken zodat ze er aan kunnen wennen.

Maar het blijven natuurlijk kinderen en hoeveel je ze met ze repeteert en oefent. Een volledig vlekkeloos optreden volgens het boekje kun je niet van ze verwachten. Juist daarom hou ik ervan omdat ze iets spontaans meegeven aan een ceremonie, maar dan bedoel ik niet gillen en/of huilen.

Met sfeervolle groet,
Susanne Hyams

Foto boven: Gerben Pul Trouwfotografie

Reageren

Gerelateerde artikelen

Bloemen op je bruiloft

Kinderboek over trouwen

Tasje van bloemen

Bruids- en feestkleding voor kinderen

Gerelateerde bedrijven