Feiten en fabels over corona « Huwelijk

Feiten en fabels over corona

Het is niet altijd duidelijk of het bij bepaalde uitspraken over het virus gaat om een feit of fabel. In deze blog bespreken we er een aantal, zodat jij weet hoe het zit.

‘’Corona is gewoon een griepje’’

De klachten van het coronavirus komen grotendeels overeen met die van de griep, zoals verkoudheid, benauwdheid en koorts. Echter, er zijn wel degelijk verschillen. Als eerste het soort virus. Corona wordt namelijk veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2. Griep daarentegen, komt van het influenzavirus. Corona is besmettelijker en dodelijker dan griep. Daarnaast zit er verschil in de incubatietijd. Bij de griep duurt het 1 tot 4 dagen voordat je klachten krijgt na de besmetting. Bij corona is deze periode 2 tot 14 dagen. Dit waren een aantal redenen waarom corona niet een gewone griep is. Lees de blog over het verschil tussen corona en griep voor meer informatie.

‘’Ik kan geen anderen besmetten als ik geen coronaklachten heb’’

Ook dit is helaas niet waar. Aan de ene kant is het wel zo dat je besmettelijker bent als je ernstige klachten hebt, aangezien de kans dan groter is dat het coronavirus bij iemand anders terecht komt via bijvoorbeeld niezen of hoesten. Aan de andere kant, als je weinig tot geen klachten hebt, kun je nog steeds anderen besmetten. Ook als je maar één keer hoest of niest. De druppeltjes kunnen via de lucht zorgen voor een verspreiding van het virus. Draag daarom altijd een mondkapje in openbare ruimtes, ook als je denkt geen corona te hebben

‘’Mensen met overgewicht hebben meer kans op corona’’

Op de Intensive Care (IC) heeft ongeveer 70 tot 80% van de corona patiënten overgewicht. Dit gaat over de patiënten met een BMI van 25 of meer. Waarom hebben deze mensen meer kans om corona te krijgen? Nou, dit komt doordat het immuunsysteem van mensen met overgewicht wat actiever reageert dan normaal. Omdat het actief aanstaat, reageert het minder goed op acute prikkels. Hierdoor duurt het langer voordat mensen met overgewicht zijn hersteld. Doordat ernstig overgewicht kan leiden tot grote  problemen, krijgen mensen met een BMI boven de 40 voorrang op de coronavaccinatie.

‘’Regelmatig water drinken en gorgelen voorkomt dat je besmet raakt’’

Water drinken is altijd goed natuurlijk, maar het helpt jammer genoeg niet tegen de verspreiding van het coronavirus. Er werd eerder een advies geschreven dat je elk kwartier een slok water moet nemen om te voorkomen dat je corona oploopt. De enige reden voor dit advies was dat water goed is voor je gezondheid, maar je hebt nog steeds kans op besmetting. Daarnaast werd er gezegd dat gorgelen met zout of azijn helpt tegen het coronavirus. Ook dit is niet waar.
 
Nu je weet welke uitspraken wel en niet waar zijn, hoef je hier niet (meer) over te malen. Uiteraard zijn er nog meer feiten en fabels. Mocht je meer te weten willen komen over het coronavirus, lees dan alles over corona bij Kruidvat.nl. Dan weet je precies waar je rekening mee moet houden als het gaat om corona. Stay healthy!

Foto boven: Filip Wouters via Pexels 

Reageren

Gerelateerde artikelen

Binnenkort als gast naar een bruiloft? Zo zorg je voor een geschikte make-up look!

Feiten en fabels over corona

Voordelen van een intieme bruiloft

Bruiloft uitstellen door de corona