De rol van de trouwambtenaar « Huwelijk

De rol van de trouwambtenaar

Iedere gemeente heeft zijn eigen trouwambtenaren. Een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) werkt wel voor de gemeente, maar voltrekt alleen huwelijken. Daardoor zijn er veel meer mogelijkheden om hem of haar te leren kennen en te kiezen voor een persoon die echt bij jullie past.
Trouwambtenaar kiezen

Wat doet de trouwambtenaar?

Ook heb je tegenwoordig de zelfstandige trouwambtenaar, die wel beëdigd is tot BABS, maar niet voor de gemeente werkt. Daardoor word je niet meer beperkt in je keus. Daarin ben je helemaal vrij. De BABS voert tijdens jullie trouwplechtigheid het woord en vraagt jullie uiteindelijk aan elkaar jullie jawoord te geven. Op het geven van het jawoord en het ondertekenen van de trouwakte na, is niets verplicht. Degene die jullie huwelijk voltrekt kan er dus een persoonlijke, grappige of juist serieuze toespraak van maken. Het is net hoe jullie het willen.

Extra persoonlijke trouwceremonie

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het jawoord. Wat is er dan romantischer om jullie eigen trouwbelofte te schrijven en uit te spreken. Dit maakt jullie ceremonie nog persoonlijker. Je spreekt uit wat je voor elkaar voelt en hoe je jullie toekomst  samen ziet, in goede en in slechte tijden. De gasten tellen even niet meer mee tijdens de trouwbelofte. Kijk elkaar aan.
Trouwgelofte uitspreken

Hoe leuk is het ook om getrouwd te worden door een dierbare vriend of fijn familielid? Niet iedereen kan of wil dit. Ga voor voor iemand die goed kan spreken in het openbaar en dit ook leuk en niet al te spannend vindt. Het moet natuurlijk niet een genante vertoning worden.

Hoe gaan we dit regelen?

Ben je inmiddels helemaal overtuigd van die ene dierbare als BABS? Dan moet je nog wel even een verzoek indienen bij de afdeling Burgerzaken van het gemeentehuis. Ook moet de persoon die jullie gaat trouwen een VOG kunnen laten zien. Dit is een bewijs van goed gedrag. Als dit allemaal goedgekeurd is, wordt duidelijk uitgelegd hoe alles in zijn werk gaat en is jullie BABS officieel door de rechter beëdigd voor één dag.

Door Rinske van Rootselaar
Foto's: Love Rules

Reageren

Gerelateerde artikelen

Oprecht verwonderd

Kinderboek over trouwen

Trouwen voor een dag

Met wie loop je naar het altaar?

Gerelateerde bedrijven