Met wie loop je naar het altaar? « Huwelijk

Met wie loop je naar het altaar?

Het gemis van een vader(figuur) kan één van de redenen zijn waarom jullie de loop naar het altaar misschien liever anders zien.
Vader geeft dochter weg huwelijk
Hét moment dat de fotograaf niet mag missen. Foto: Dzidra Bruidsfotografie

Eigenlijk is iedere dierbare 'geschikt' om mee naar het altaar te lopen. Dit kan dus ook je moeder, een broer, zus, opa, oma of beste vriendin zijn. Sowieso is er niets mis met het aanpassen van een traditie naar jullie eigen zin. 

De bruid loopt alleen

Hoe stoer en onafhankelijk ben je als je in je eentje naar het altaar komt lopen. Overigens kun je ook je (confetti strooiende) bruidsmeisjes voor je uit laten gaan, als dat voor jezelf fijner voelt. Misschien wil de bruidegom zelfs naar jou toe komen, in plaats van andersom.

Als aanstaand echtpaar

Is het hele weggeven niets voor jullie? Je kunt er ook voor kiezen om als stel deze weg af te leggen. Samen kun je immers de hele wereld aan, dus ook dit voelt met zijn tweeën vast extra vertrouwd.
Kersvers bruidspaar
Foto: Jorieke Philippi Photography

Waar loopt de bruid?

Volgens de officiële etiquette loopt de bruid voor de huwelijksvoltrekking aan de rechterkant. Na de plechtigheid verlaat ze het altaar aan de linkerzijde van haar bruidegom. Dit is een oud, religieus gebruik en komt voort uit de overtuiging dat de echtgenote ondergeschikt is aan haar man en na het huwelijk dus een 'minder belangrijke' plaats inneemt dan ervoor.

Voor bruiden die weten wat het idee achter deze wisseling is, kan het een reden zijn om ook na de voltrekking júíst voor de rechterzijde van haar man te kiezen. Sterker nog, tegenwoordig kiezen steeds meer bruiden lekker voor de rechter kant.

Door Rinske van Rootselaar
Foto boven: Rinke Heederik Photography

Reageren

Gerelateerde artikelen

Waarom een maatpak het ideale trouwpak is

Aan welke kant loopt de bruid?

Een andere achternaam na je bruiloft

Oprecht verwonderd

Gerelateerde bedrijven