Etiquette van het trouwpak « Huwelijk

Etiquette van het trouwpak

1. De bruid bepaalt

Het pak moet passen bij haar bruidsjurk, maar ook jij wil er natuurlijk op je best uit te zien! Een jurk en een trouwpak kunnen matchen door de stijlen op elkaar af te stemmen. Dit kan op aardig wat verschillende manieren, want als de trouwjurk en locatie klassiek is of juist bohemian, dan vraagt dat om een ander type pak! Heeft de bruiloft een bepaald thema of een themakleur? Kies daar dan bijvoorbeeld de stof en de accessoires bij uit.
Bohemian trouwpak

Houd rekening met het seizoen. Trouwen jullie in de zomer? Kies dan dunnere materialen of zelfs linnen of katoen als je bijvoorbeeld op het strand trouwt.  Hoe lichter de kleur, hoe zomerser en minder formeel jouw look uiteindelijk is! De jurk wordt daar waarschijnlijk ook op afgestemd.
Ook kan je als bruidegom rekening houden met de kleur van het overhemd. Er zijn vele soorten wit. Kies in ieder geval voor een warme wit; dat staat beter bij de trouwjurk. Blijf echter ook weg bij een ivoor kleurige hemd.

2. Zorg dat je opvalt

Als bruidegom moet je jezelf qua look natuurlijk onderscheiden van de andere mannelijke gasten, dus zorg ervoor dat het trouwpak bij jou past, maar dat je wel iets anders kiest dan dat je dagelijks zou dragen! Wanneer je de keuze maakt voor een gangbare kleur, zoals een blauw trouwpak of een groen trouwpak, kun jij jezelf met de juiste accessoires onderscheiden van de rest. Kies bijvoorbeeld voor een ander vest of een opvallende strik of das. Dan is het meteen duidelijk dat jij degene bent die in het huwelijksbootje stapt!

3. Elk pak zijn eigen regels

Wanneer de bruiloft wat formeler of traditioneler is, kun je ervoor kiezen om een jacquet of smoking te dragen. Het moderne trouwpak past juist beter bij een bruiloft waar een iets minder formele sfeer hangt, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een pak voor overdag en een voor de avond. Of kiezen voor een combinatie die nog iets minder formeel oogt.
Trouwpak op maat

Jacquet

Een jacquet is het meest formele tenue voor overdag. Deze 'pandjesjas' reikt tot aan de knieholte, is aan de voorkant weggesneden en heeft altijd twee knopen op de onderrug. Onder de vaak zwarte jas draag je een gestreepte broek en een grijs vest. Eventueel kies je als bruidegiom nog voor grijze cilinderhoed en handschoenen. Uiteraard zijn de schoenen onder een jacquet zwart.
Jacquet als trouwpak

Het jacquet is een outfit die uitsluitend bedoeld is voor overdag. Tijdens het diner behoort de bruidegom namelijk een pak, rokkostuum of smoking te dragen. Als jij er als bruidegom voor kiest om een jacquet te dragen, wordt dit ook van je belangrijkste gasten, zoals bijvoorbeeld de vader van de bruid en jouw getuigen verwacht. Je kan en mag het natuurlijk ook anders regelen. Als het voor iedereen maar duidelijk is aan welke dresscode er geldt. Meer weten?

Smoking: formal evening wear

Het jasje van een smoking herken je aan de zijden shawlkraag of peak revers en het overhemd heeft dubbele manchetten en een blinde sluiting op een gesteven voorpand dat geschikt is voor studs. In plaats van een gladde stof kun je ook voor aaibaar velours kiezen. De broek heeft een zijden bies op de zijkant.
Smoking als trouwpak

Traditioneel gezien wordt er altijd een zwarte vlinderdas bij een smoking gedragen. Vandaar dat de dresscode ‘black tie’ genoemd wordt, maar ook Cravate noir is een aanduiding die gebruikt kan worden op de uitnodiging. Volgens de etiquette wordt de smoking niet overdag gedragen, maar alleen in de avonduren of in ieder geval na 16:00 uur!  Een smoking in bijvoorbeeld nachtblauw is ook super chique.

Maatpak: van formeel tot smart casual

Het maatpak is bij veel grooms to be favoriet. Je hebt in tegenstelling tot het jacquet en de smoking veel minder te maken met de regels en het pak kan tot in de kleinste details aangepast worden naar jouw wensen. Niet gek dus dat de meeste mannen er tegenwoordig voor kiezen om een mooi pak aan te laten meten! Het is ook nog een kleding die je daarna heel goed ergens anders voor kan gebruiken. Lees hier meer over een maatpak bij NEW TAILOR.

Combinatie: Bohemian smart casual

Als je kies voor een combinatie van een broek, vest en jasje kun je er ook heel gekleed en mooi uit zien. Als dat beter bij jou en het thema past kun je dat zeker overwegen. Het jasje kun je ook na de ceremonie uitdoen bijvoorbeeld en een jasje kun je anders laten maken bijvoorbeeld zonder constructie zodat het aanvoelt als een trui. De heren van NEW TAILOR noemen dat EASYWEAR.

Het vest zorgt voor iets meer body aan jouw bohemian look. Als je dat niet wilt is een hoger gesneden broek met bretels wellicht een optie. Als je voor een combinatie kiest zou je dit ook aan je gasten kunnen vragen zodat iedereen er even feestelijk/gekleed bij loopt en het groepsgevoel groter wordt.

4. Knoopjes dicht of open

Heb jij een jasje met twee knopen? Dan hoef je alleen het bovenste knoopje dicht te knopen. Heb je gekozen voor slechts een knoop doe deze dan ook dicht bij bijvoorbeeld een officieel moment bijvoorbeeld wanneer je gaat staan voor de gelofte en een speech. Volgens de etiquette moet je in het bijzijn van anderen het jasje altijd aanhouden, tenzij je om toestemming vraagt. Van het vest is traditioneel het onderste knoopje open.

5. Zorg voor de juiste maat

Zelfs het duurste trouwpak wat je uit het rek kunt pakken, zal er niet mooi uitzien en al helemaal niet lekker zitten wanneer het niet goed past. Ga daarom voor maatwerk! Bij een trouwpak op maat wordt er rekening gehouden met de vormen en houdingen van jouw lichaam, zodat jij er piekfijn uitziet!  Een goede tailor  zal je laten stralen van oor tot oor. De mouwen van je hemd kom en dan net onder die van een jasje uit, de broek hangt net op de hak en nergens trekt het pak onnodige plooien. Ook kun je makkelijk en goed bewegen in jouw pak en nog een knuffel geven en ontvangen.

6. Zorg dat alles bij elkaar past

Een blauw trouwpak met een kraakwit hemd en een off white zijden das is een zeer veilige keuze. Het ziet er zeer krachtig en klassiek uit en staat bijna elke bruidegom. Maar is daarom wellicht ook een beetje boring. Groen doet het als alternatief heel goed, maar je kan ook denken aan oker, lichtblauw, beige of een steenrode kleur.
Groen ruiten trouwpak

De kleur van het pak moet qua kleur natuurlijk wel een goede match voor je zijn, want niet iedereen kan elke kleur hebben. Kijk daarom altijd welke kleur goed bij jouw haar, huid en ogen past en kijk daarna pas of het trouwpak dat jouw voorkeur heeft past bij de bruidsjurk van jouw aanstaande!

Met een goed kraakhelder hemd zit je altijd goed omdat daarvan jij en de jurk mooier oogt. Er zijn veel soorten wit, maar let wel op dat het hemd vooral niet te 'koud' (blauw) wit is. Pas op met een te ivoorkleurig overhemd. Veel mannen gaan er dan namelijk 'grijzer' uitzien en dat is natuurlijk niet wat je wil op jouw wedding day!

Schoenen

Kies die schoenen die passen bij de stijl van de rest van je outfit. Ook hier geldt hoe donkerder hoe formeler. Laat de kleur van de knopen van je jasje matchen bij je schoen.

Das, strik en een pochet?

Een das draag je altijd bij een jacquet en vaak bij een pak waarbij de das tot op de tailleband van de broek hoort te vallen. Een strik is juist een absolute must bij een smoking en maakt een 'normaal' maatpak net even een tikkeltje eigenwijzer! Uiteraard is de strik een zelfstrikker. Wat betreft het pochet: volgens de regels hoort een pochet smetteloos wit te zijn en bovendien brandschoon. Hij moet namelijk te allen tijde een traan kunnen deppen.

7. Voel je goed in jouw trouwpak!

Van al die etiquetteregels, kun je kriebelig worden.  Blijf jezelf! Ben jij een persoon die zich helemaal niet prettig voelt met een das of strik? Doe het dan vooral niet. Zorg dat het bij jou past en laat je qua maat, stof en snit adviseren door de specialisten bij NEW TAILOR, de kleermakerij in Amsterdam en Utrecht! Door hun ruime ervaring en kennis kunnen ze je onder het genot van een espresso helpen met het samenstellen van een op maat gemaakt trouwpak waarin jij helemaal jezelf bent en toch opvalt als bruidegom! Dus maak snel een afspraak.

Wil je meer weten over stijl en etiquette bestel dan Het Blauwe Boekje dat Roel schreef. Wil je meer weten over jouw (trouw)kleding maak dan een (zoom) afspraak met NEW TAILOR.

Reageren

Gerelateerde artikelen

Wat draag je als bruidegom op een zomerbruiloft?

Trends in trouwpakken 2024

Waarom een maatpak het ideale trouwpak is

Een onvergetelijke bruiloft met een op maat gemaakt trouwpak van Michael&Giso

Gerelateerde bedrijven