Huwelijk of geregistreerd partnerschap? « Huwelijk

Huwelijk of geregistreerd partnerschap?

De rechten en plichten van de partners ten opzichte van elkaar zijn hetzelfde. Voor de relatie met kinderen zijn er wel belangrijke verschillen.

Voorwaarden voor de verbintenis

De voorwaarden om een huwelijk of geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn gelijk. Deze liggen vast in de wet. Zo mag je maar met één persoon tegelijkertijd getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, moet je in principe 18 jaar of ouder zijn en kun je met bepaalde familieleden niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Totstandkoming van de verbintenis

Er zijn kleine verschillen in de wijze waarop de verbintenis tot stand komt. Zo ligt bij het huwelijk het 'ja-woord' vast, bij het geregistreerd partnerschap is de vorm van deze verklaring vrij. Verder kan de kerkelijke inzegening van een huwelijk alleen plaatsvinden als eerst het burgerlijk huwelijk is gesloten. Bij een geregistreerd partnerschap is het ook mogelijk een kerkelijke bevestiging te doen, maar dit kan zowel voor als na het aangaan van het geregistreerd partnerschap. Het is echter aan de kerk of deze de inzegening wilt doen.

Beëindiging van de verbintenis

Voor de ontbinding van een huwelijk moet je altijd naar de rechter. Een geregistreerd partnerschap kan ook buiten de rechter om eindigen als jij en jouw partner het met elkaar eens zijn en je geen minderjarige kinderen hebt. Als je wel minderjarige kinderen hebt, ben je verplicht het geregistreerd partnerschap door de rechter te laten ontbinden. Verder kent het geregistreerd partnerschap niet de scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.

Rechten en plichten van de partners

Wat betreft de rechten en plichten ten opzichte van elkaar, zijn er geen verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap. Zo kun je elkaars achternaam gebruiken, heb je een onderhoudsplicht voor elkaar en ben je elkaars wettelijke erfgenaam.

Relatie met kinderen

Voor de relatie met kinderen zijn er belangrijke verschillen. Een kind dat wordt geboren in een huwelijk van een man en een vrouw heeft van rechtswege beide echtgenoten als ouder. Bij een huwelijk van twee vrouwen of twee mannen, maar ook bij een geregistreerd partnerschap (zowel van paren van gelijk als verschillend geslacht) is dit niet het geval. Familierechtelijke betrekkingen van het kind met de partner van de moeder of vader kunnen dan alleen ontstaan door erkenning of adoptie.

Bron: Postbus 51
Foto: Double You Weddings

Bruidsmagazine

Reageren

Gerelateerde artikelen

Deze invloed heeft trouwen op je autoverzekering

Scheiden terwijl je kinderen hebt? Mediation kan jouw gezin helpen!

Samenwonen? Zo combineer je twee smaken in één interieur

Getrouwd, maar je huwelijk loopt niet zo als gepland

Gerelateerde bedrijven