Opties voor een goedkope bruiloft « Huwelijk

Opties voor een goedkope bruiloft

Je kunt ervoor kiezen om alsnog een bruiloft (en eventueel een feest) te geven, of je kiest voor een andere optie om officiële afspraken vast te leggen. Weinig geld om de boel te realiseren? Ook dan zijn er ook zeker mogelijkheden, want het hoeft niet zo duur te zijn.

Ga voor een baliehuwelijk

Geen poespas en heel snel trouwen. Weinig romantisch is het wel, maar wil je trouwen uit praktische redenen? Dan is een baliehuwelijk een slimme en goedkope optie. Voor een baliehuwelijk betaal je nog geen € 200,- (in de gemeente Amsterdam in 2017 staat het bedrag op € 160,40). Bij een baliehuwelijk trouw je in een spreekkamertje in het stadsloket en het trouwen duurt maximaal tien minuten. Ook hiervoor heb je (minstens) twee getuigen nodig. Er mogen verder geen gasten of fotograven bij aanwezig zijn.

Trouwen op maandag (of een andere voordelige dag)

De dag van de week waarop je gaat trouwen, is al bepalend voor de prijs die je hiervoor betaalt. Zo is trouwen op een maandagochtend ‘gratis’ en is het op vrijdagmiddag juist duur. Wil je ‘gratis’ trouwen? Dan moet je er vroeg bij zijn, want de plekken hiervoor zijn vaak snel volgeboekt. De gemeente is verplicht om deze optie aan te bieden, en zo’n dertig procent van de bevolking maakt hier gebruik van. Gratis trouwen wordt ook wel ‘trouwen op maandag’ genoemd. Het betekent niet dat je niets hoeft te betalen voor de echtelijke verbintenis, want je betaalt wel voor een trouwboekje, een uittreksel van het bevolkingsregister en een eventuele notaris (als je onder huwelijkse voorwaarden wilt trouwen). Deze gratis dag is overigens niet altijd meer maandag, dit verschilt namelijk per gemeente.

Geregistreerd partnerschap

Je kunt ook kiezen voor geregistreerd partnerschap. Dat doe je gewoon bij de gemeente, zonder al te veel mensen erbij. Hierbij leg je de relatie, net als bij een huwelijk, wettelijk vast. Het verschilt per gemeente wat de kosten zijn voor geregistreerd partnerschap en het huwelijk. Controleer dit bij jouw gemeente en beslis aan de hand daarvan (en vooral ook natuurlijk andere invloeden) of je wilt gaan voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Vaak zijn er niet heel veel verschillen in kosten namelijk. De registratie is gratis, maar wel komen er kosten voor locatie bij. Daar betaal je vaak ook wel een paar honderd euro voor.

Verschil trouwen en geregistreerd partnerschap

Het geregistreerd partnerschap is in veel opzichten redelijk hetzelfde als trouwen. Zo heb je het recht om elkaars achternaam te gaan gebruiken, de plicht om voor elkaar te zorgen en moet je trouwen bij de gemeente en dat doe je met getuigen erbij. Wel zijn er verschillen; zo hoef je bij een geregistreerd partnerschap niet verplicht het ja-woord te geven (maar dit mag wel!), en moet de vader de baby erkennen als jullie een kind krijgen (voordat hij als officiële vader wordt geregistreerd). Bij een huwelijk krijgt het kind automatisch beide echtgenoten als ouder. Ben je van plan om naar het buitenland te verhuizen? Weet dan dat het geregistreerd partnerschap daar niet geldt als echtelijke verbintenis. Hier zouden juridische problemen door kunnen ontstaan. Verder kun je de verbintenis zonder tussenkomst van de rechter beëindigen, mits jullie geen minderjarige kinderen hebben én het met elkaar eens zijn over de scheiding. De Rijksoverheid vertelt meer over het huwelijk en het geregistreerd partnerschap.

Alleen een samenlevingscontract opstellen

Je kunt er ook voor kiezen om alleen een samenlevingscontract op te laten stellen bij de notaris. Hierin kun je zaken vastleggen als erfenis, partnerpensioen, kostenverdeling van het huishouden, financiële bijdrage aan levensonderhoud, het gebruik van bepaalde rekeningen en wat jullie doen met de eigendommen in geval van scheiding. Je kunt zo’n samenlevingscontract samen opstellen, om vervolgens naar een notaris gaan voor de officiële overeenkomst. Aan zo’n samenlevingscontract zijn kosten verbonden die tussen de € 200,- en € 750,- komen. Nadeel van een samenlevingscontract is dat er geen alimentatieregeling is bij een scheiding, wel kun je hier hierover een regel laten opstellen in het contract. En de spullen die je aanschaft na het tekenen van het contract vallen officieel niet onder de te verdelen spullen die in het contract staan.

Realiseer bruiloft op korte termijn met leengeld

Is een bepaalde locatie veel voordeliger in een bepaald deel van het jaar, of is er een andere oorzaak waardoor een bruiloft op korte termijn veel goedkoper kan? Dan kun kiezen voor geld lenen. Je betaalt dan wel rente, maar het kan alsnog voordeliger zijn dan de volle mep te moeten betalen.  Of moet je, om wat voor reden dan ook, snel trouwen? Dan is het lenen van een bedrag bij de bank ook een optie. Bedenk wel altijd goed wat je wilt lenen en of je wilt gaan voor het vaker afnemen van een bedrag (doorlopend krediet) of het eenmalig ontvangen van één vast bedrag (persoonlijke lening). Weet je nog niet helemaal hoeveel geld je nodig gaat hebben en wil je wat speling? Dan kan een doorlopend krediet gunstiger zijn om te kiezen. Wel is de rente hierbij variabel.

Laat de foto’s maken door familie en vrienden

Wil je een feest geven, maar heb je niet heel veel geld? Ga dan voor een lowbudget bruiloftsfeest. Hierbij kun je besparen op veel punten, en een daarvan is de fotograaf. Die is vaak behoorlijk duur. Bespaar op de fotograaf en kies ervoor om iedereen de mogelijkheid te geven foto’s te maken. Goede camera, kan. Maar ook wegwerpcamera’s zorgen voor sfeervolle plaatjes. Juist leuk om pas achteraf de foto’s te kunnen bekijken. Zorg er wel voor dat hét moment wordt vastgelegd, anders krijg je daar achteraf misschien wel spijt van.

Reageren

Gerelateerde artikelen

Hoe bekostig je je droombruiloft?

Geld lenen voor je bruiloft, wat moet je weten?

Goedkoop trouwen? Met deze tips organiseer je een budgetbruiloft!

Geld lenen voor je bruiloft