Trouwen als ondernemer, waar moet je op letten? « Huwelijk

Trouwen als ondernemer, waar moet je op letten?

Natuurlijk is je trouwdag de mooiste dag van je leven, maar als je zelfstandig bent is het zeker niet verkeerd om extra voorzichtig het huwelijksbootje in te stappen. Waar moet je vooral op letten?

Trouwen op huwelijkse voorwaarden

Wanneer je gaat trouwen, kan je kiezen voor trouwen op huwelijkse voorwaarden of trouwen in gemeenschap van goederen. Als je trouwt in gemeenschap van goederen, dan wordt het kapitaal van beide partners gemeenschappelijk. Dat wil zeggen dat zowel de winst als het verlies gedeeld wordt. Als er dan sprake is van een faillissement, dan zal je partner mee voor de schulden opdraaien. Om dit te vermijden kan je ervoor kiezen om te trouwen op huwelijkse voorwaarden. Let wel op: als je dit niet op voorhand in orde brengt, dan zal je automatisch getrouwd zijn in gemeenschap van goederen. Als je dus liever wilt trouwen op huwelijkse voorwaarden, dan is het belangrijk dat je dit op voorhand regelt.

Wat in het geval van scheiding?

Als je van plan bent om te trouwen, dan denk je natuurlijk niet meteen aan scheiden, maar als ondernemer is het extra belangrijk om met alle mogelijkheden rekening te houden. Als je dit niet doet, dan kan dit nare gevolgen hebben. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je (ex-)partner. Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, gaat de helft van je ondernemingsvermogen naar je partner bij scheiding. Trouwen op huwelijkse voorwaarden biedt dus ook jou financiële zekerheid.
Trouwen onder huwelijkse voorwaarden

Wat als je toch trouwt in gemeenschap van goederen?

Wanneer je er toch voor kiest om te trouwen in gemeenschap van goederen en het tot een scheiding zou komen, moet je de waarde van je onderneming verdelen. Meestal is de waarde van een onderneming echter moeilijk te bepalen en verdelen. Deze zit vaak nog vast in de onderneming, waardoor je dit niet zomaar in cash kan geven. Hoe los je dit op? Je kan ervoor kiezen om waardevolle bezittingen, zoals een auto, een huis en dergelijke toe te delen aan je ex- partner of om je ex-partner een aandeel te geven in de winst.

Is een AOV verzekering nuttig?

Als je trouwt in gemeenschap van goederen dan kan een AOV verzekering je een gedeeltelijke oplossing bieden. Een AOV verzekering is een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze verzekering beschermt een ondernemer tegen inkomstenverlies wanneer hij door ziekte of ongeval niet kan werken. Dat is handig, want als je trouwt, dan reken je op beide inkomsten. Als jij als ondernemer plots niet meer kan werken en daardoor inkomen verliest, dan kan dit zware gevolgen hebben voor beiden. Met een AOV verzekering zorg je ervoor dat je ook in het geval van arbeidsongeschiktheid al je rekeningen kan blijven betalen. Een AOV rekening beschermt je echter niet tegen financieel verlies bij scheiding, maar het is wel de moeite waard om te overwegen.

Veranderde wetgeving

Sinds 1 januari 2018 is er heel wat veranderd omtrent huwen in gemeenschap van goederen. Als je na of op 1 januari 2018 getrouwd bent zonder huwelijkse voorwaarden, dan trouw je niet langer in volledige gemeenschap van goederen. Dit is veranderd naar beperkte gemeenschap van goederen. Ook als je binnenkort trouwt zal je dus niet langer volledig in gemeenschap van goederen trouwen. Wat verandert er dan concreet?

Schulden en vermogens van vóór het huwelijk, worden niet langer gedeeld. Als jij dus voor het huwelijk in het rood staat door je onderneming, dan zal dit voor je partner geen gevolgen hebben. Daarnaast kan je ook je(niet gedeelde) vermogen blijven behouden. Had je al een eigen bedrijf voor de trouw? Dan zal je bij een scheiding niet langer de helft moeten afgeven. Het verhaal is uiteraard anders, wanneer je een eigen bedrijf opstart als je al getrouwd bent. Bezittingen en schulden die beide partners samen hadden vóór het huwelijk hadden blijven gedeeld.

Deze nieuwe regels zorgen voor meer zekerheid, maar toch blijft het als ondernemer belangrijk om trouwen op huwelijkse voorwaarden te overwegen. Als je dit niet doet, dan zal je verplicht zijn om een redelijke vergoeding te geven aan het huishouden.

Foto’s: Jeremy Wong via Pexels

Reageren

Gerelateerde artikelen

Deze invloed heeft trouwen op je autoverzekering

Alles goed geregeld tijdens jullie huwelijk

Trouwen als ondernemer, waar moet je op letten?

Huwelijkse voorwaarden en de invloed op het aanschaffen van een huis

Gerelateerde bedrijven