Rituelen « Huwelijk

Rituelen

Er was een loper gemaakt van typisch Keniase kleden, waarover de bruid met aan de ene kant haar moeder en aan de andere kant haar broer met kleine pasjes vooruit danste, of misschien was het meer wiegen. Met veel zang, dans en gejoel werd ze zo de boot op begeleid waar een hele zenuwachtige bruidegom stond te wachten.

Ik begon de ceremonie met een vraag aan de bruidegom: “Waar zijn de koeien?”. De bruid had me toevertrouwd dat het in Kenia gebruikelijk is dat de bruidegom 5 koeien meebrengt als hij zijn bruid komt halen. De bruidegom stotterde wat en om hem van de zenuwen niet helemaal ontdaan te krijgen besloot ik hem te redden. Ik had voor hun 1 jarig dochtertje een knuffel koe meegenomen. Dat was 1. De broer van de bruidegom had voor de overige 4 koeien gezorgd, plastic boerderijdieren. Ik stalde ze uit op tafel en vroeg aan de moeder van de bruid: “Mama, is het zo goed? Mag ik ze nu trouwen?” Hilariteit alom en mama gaf haar toestemming.

De gelukwens in het Swahili werd ook heel enthousiast ontvangen: Nakutakia heri na fanaka kwenue maisha yenyu na furaha nyingi. Weer een héél bijzondere ceremonie die bij velen nog lang in het geheugen zal blijven. Zeker ook bij mij!

Andrea Schipper 
Andréa Schipperwww.iktrouwjou.nl

Reageren

Gerelateerde artikelen

Trouwbureau Amsterdam opent haar ‘huwelijks’ deuren

Rituelen

Bijzonder dagje Amsterdam

Huwelijkse voorwaarden

Gerelateerde bedrijven