Wanneer ga je in ondertrouw? « Huwelijk

Wanneer ga je in ondertrouw?

Dit kan maximaal een jaar en minimaal 14 dagen voor de huwelijksdag. Hoewel het niet verplicht is om dit samen te doen, is het natuurlijk wel zo gezellig. Het is jullie eerste officiële stap dus maak het feestelijk! Maak er een dagje van: ga shoppen voor de ringen, uitgebreid lunchen, naar de sauna, lekker eten in het restaurant waar jullie de bruiloft houden of plak er een weekendje weg aanvast om het te vieren. 

Voordat je vrij neemt (in de meeste CAO's staat er trouwens een vrije dag voor en anders moet je je baas maar lief aankijken) om naar het gemeentehuis te gaan, kun je beter eerst bellen. Er zijn namelijk een aantal papieren die je nodig hebt en die je moet meebrengen. Dit kan per gemeente en stel verschillen. Daarbij moet je bij de ene gemeente wel een afspraak maken en bij de ander niet. Je moet in ieder geval wel bij de gemeente zijn waar jullie of waar één van jullie woont.
Ook moet je aangeven wie jullie getuigen zijn en waar jullie elkaar het jawoord gaan geven. 

Een andere kwestie waar je over na moet denken, is je achternaam. Én de achternaam van je partner! Sinds 1998 zijn er namelijk verschillende mogelijkheden. Kijk naar Katja Schuurman en Thijs Romer. Sinds ze getrouwd zijn gaan beiden met de dubbele achternaam Römer-Schuurman door het leven! Wanneer jullie niet beslissen over de ‘namenkwestie’ blijft de situatie onveranderd.
Óók handig om te weten: omdat er geen sprake is van een echte naamsverandering, is het altijd mogelijk om je keuze terug te draaien. Je verandert namelijk alleen je aanspreektitel en niet je geslachtsnaam. Je komt dus nooit van de naam waarmee je geboren bent af!

Door Ghislaine van Delden
Afbeelding: hdwallpapers.in


Wanneer gaan de meeste stellen in ondertrouw? 
Uit de poll in mei 2011 op Huwelijk.nl blijkt het volgende: 

Wanneer gaan jullie in ondertrouw?
2-8 weken voor de trouwdag 36% 
2-5 maanden voor de trouwdag 21% 
5-9 maanden voor de trouwdag 16% 
9-12 maanden voor de trouwdag 27%

2-8 weken zei:

waar moet je in ondertrouw gaan

Bianca zei:

2022 willen we trouwen

Bianca zei:

Wanneer in ondertrouw

Reageren

Gerelateerde artikelen

Oprecht verwonderd

De moeder van de bruid

De rol van de trouwambtenaar

Bruidslingerie moet uitdagen

Gerelateerde bedrijven