Interview met bruidsfotograaf Jeannette de Groot « Huwelijk
Large_tjerk

Interview met bruidsfotograaf Jeannette de Groot

Ik las dat je Kunstgeschiedenis hebt gestudeerd... Waarom heb je voor fotografie gekozen?

“Ik heb tussentijds in Italië gewoond en was ik er dus even uit. Toen ik terug kwam werden er medewerkers gevraagd bij Tjerk de Jong Fotografie. Geweldig, want fotografie is mijn passie. De sfeer en het werk waren daar ontzettend leuk en ik heb in de praktijk zoveel geleerd. Uiteindelijk heb ik in 2007 het bedrijf overgenomen.”Jeannette de Groot Trouwfotograaf

Ondertussen is er veel gebeurd in de fotografie...

“De digitalisering kwam en er werden dus bijna geen fotorolletjes meer gebruikt. We hadden een hele leuke fotowinkel met lijsten, pasfoto's enzo. Het amateurwerk was beneden en boven deden we fotovakwerk. Dat eerste verdween, waardoor er minder mensen nodig waren in de winkel en het hele concept veranderde.”

Ergens wel jammer...

“Vooral ook dat er tegenwoordig zoveel op computers blijft staan. Een computer kan stuk gaan en met oude negatieven kun je straks niets meer. Het is zo leuk om echt iets in handen, in een fotoboek of aan de muur te hebben. Foto's vergaan niet. En hoewel je je eerst misschien druk maakt om hoe je op de foto staat, gaat het later ook vooral om de emotionele waarde.”

Wat voor eigenschappen heb je nodig als huwelijksfotograaf?

“Je moet enthousiast zijn, oog hebben voor mensen en beelden, maar ook snel kunnen anticiperen en stressbestendig zijn. Het is belangrijk dat je iemand een goed gevoel geeft. Als mensen later terug komen wanneer ze kinderen hebben is dat geweldig.”Tjerk de jong trouwfotograaf

Wat maakt je foto's anders dan die van andere bruidsfotografen?

“Ik denk persoonlijkheid. Net dat beetje extra geven; de juiste plek kiezen voor een foto, iemand echt op zijn mooist op de foto zetten. Als fotograaf maak je aandacht zichtbaar. Daarbij is ervaring zeker een meerwaarde.”

Wat maakt een trouwfoto geslaagd?

“Ik krijg achteraf wel eens te horen dat ik mensen heb gefotografeerd zoals ze echt zijn. Dat is het grootste compliment. Verder zou ik altijd van alles wat doen, dus een stukje echte emotie, een stukje reportage, maar ook de portretten met familie zijn speciaal om te hebben. Ook als een familielid er later niet meer is.
Maar het is ook zo belangrijk dat je een klik hebt met je fotograaf en voor iemand kiest waar je achter staat. Daarom raad ik aan om altijd voor een professional te kiezen, want zo duur hoeft dat niet te zijn. Je kunt tegenwoordig echt een pakket op maat kiezen.”

Wat maakt je beroep zo leuk?

“De omgang met mensen. Iets maken waar ze blij van worden en wat langere tijd betekenis heeft.”

Welke bruiloft was het meest bijzonder om te fotograferen?

“Dat zijn er meerderen. Als ik er één kies doe ik eigenlijk mensen tekort, want ik heb nog zoveel leuke contacten met mensen die ik heb gefotografeerd. Ieder bruidspaar heeft iets moois, iets speciaals.”

Door Rinske Bosma

 

Jazz zei:

jazz is great..Kanjer xx

Reageren

Gerelateerde artikelen

Large_tjerk

Interview met bruidsfotograaf Jeannette de Groot

Gerelateerde bedrijven