Overal goud wat blinkt « Huwelijk

Overal goud wat blinkt

De meest bekende goldrush is wel die van 1848 toen er tijdens de bouw van een zagerij in de buurt van Sacramento in Californië goud-vlokken werden gevonden. Het gevolg: 40.000 gravers die vanuit de de hele wereld richting Californië trokken om ook een deel voor zichzelf op te eisen.

Geluk

Ook vandaag de dag wil iemand nog wel eens het geluk aan z’n zijde hebben. Zo wilde het dat begin 2013 een man in de oude goudzoekersplaats Ballarat in het zuiden van Australië met zijn metaaldetector aan het rondneuzen was en 60 centimeter onder het aardoppervlak zo maar een goudklomp van 5,5 kilo vond. Naar verluidt was de man daarmee in één klap 235.000 euro rijker.

De kans ooit zo fortuinlijk te zijn in Nederland is uitgesloten. Wil je een beetje in de buurt een kans(je) maken, dan kun je eventueel eens afreizen naar het goudzoekers dorpje Alter Pocher in Oostenrijk waar rond de plaatselijke berg al sinds de 14e eeuw naar goud wordt gezocht. Verder zijn er nog wat losse meldingen van kleine vondsten in de Belgische Ardennen en in het Zweedse plaatsje Adelfors waar volgens de verhalen nog met enige regelmaat goudflintertjes worden gevonden.

Mijnen

Voor echt een beetje aardige hoeveelheden moet je echter iets verder reizen en in eerste instantie bijvoorbeeld de oceaan oversteken. Helaas betreft het dan direct ook officiële, commercieel geëxploiteerde mijnen waar je niet snel even naar binnen zult kunnen lopen met je metaaldetector.

De grootste producent ter wereld is het Canadese Barrick Gold waar men in 2015 nog ruim 6 miljoen ounces (1 ounce=ruim 28 gram) goud wist te produceren. Op de tweede plaats vinden we het Amerikaanse Newmont met een productie van 5 miljoen ounces. Deze grootmachten op het gebied van goud halen hun producten uit verschillende grote mijnen over de hele wereld in continenten als Amerika, Afrika, Azië, Australië.

De grootste daarvan is de Grasberg Gold Mine in de Indonesische provincie Papua. De grootste open-pit goudmijn ter wereld, waar het goud dicht aan het oppervlakte kan worden gedolven, vinden we in Oezbekistan. Deze is inmiddels zo’n 4 kilometer lang en 3 kilometer breed en goed voor ruim 50.000 kilo goud per jaar. In het algemeen worden de goudmijnen van Witwatersrand in Zuid-Afrika beschouwd als de meest winstgevende van alle.
Trouwringen Acredo

Marktaandeel

Wereldwijd wordt er jaarlijks nog altijd enorme hoeveelheden goud uit de grond gehaald. Zo zou in 2013 nog bijna 3.000 ton zijn gedolven. Ondanks de toenemende vraag de laatste jaren naar goudbaren en gouden munten, is het grootste marktaandeel in de wereldwijde goudmarkt nog altijd voor de productie van juwelen en sieraden. Want we zijn er nog steeds gek op natuurlijk.

Wie wil er nu niet een fraaie trouwring of verlovingsring waarin verschillende varianten goud zijn verwerkt? Of die fraaie gouden ketting met hangertje van topkwaliteit. Het is daarom te hopen dat er zich nog genoeg voorraad onder de grond bevindt en we nog vele jaren onze honger naar goud kunnen blijven bevredigen...

Reageren

Gerelateerde artikelen

Waarom het kiezen van de perfecte trouwring zo belangrijk is

Christian Bauer: voor altijd

Aan welke kant loopt de bruid?

Hoe vind je de perfecte trouwringen voor jullie bruiloft?

Gerelateerde bedrijven