Kosten trouwen in de kerk « Huwelijk

Kosten trouwen in de kerk

Trouwen in de kerk

Het aantal huwelijken is in 2022 flink toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Als je wilt trouwen in de kerk moet je eerst voor de wet trouwen bij de gemeente, maar allereerst moet je in ondertrouw. Dit moet minimaal 2 weken vóór de datum van je huwelijk.

Een standaard huwelijksceremonie kost meestal tussen de €600 en €1.000, afhankelijk van de dag, het tijdstip en de gemeente waar je trouwt. Wil je liever meer van je budget aan een groot feest besteden, of besparen op de ceremonie in het gemeentehuis? Dan kun je ook kiezen voor een gratis huwelijk.
Huwelijksceremonie

Elke gemeente in Nederland is wettelijk verplicht om een mogelijkheid voor gratis trouwen aan te bieden. Overweeg je hiervan gebruik te maken? Zorg dan dat je op tijd een afspraak maakt, want de wachttijd voor een gratis huwelijk is gemiddeld 79 dagen.

Kosten kerk trouwen

De kosten voor een huwelijk in de kerk zijn vaak gratis als je al lid bent van een gemeente of parochie. Trouw je in een andere kerk? Dan rekent de dominee of pastor vaak wel kosten aan voor de voorbereidingen van je huwelijksdienst. Verder kan je nog andere diensten toevoegen voor een groter huwelijk. Hier zijn een aantal voorbeelden:

  • Muziek en zang: Muziek en gezang maken de sfeer van een bruiloft vaak compleet. Het inhuren van organisten of een koor drijft de kosten echter wel op. De kosten hiervoor lopen ongeveer van 100 tot 300 euro per muzikant of zanger.
  • Dominee of pastoor: Trouw je in een kerk die niet jouw eigen is? Dan wordt er vaak nog voor een vergoeding gevraagd. Dit ligt tussen de 100 en 500 euro.
  • Decoratie: Kies je ervoor om extra decoraties aan te brengen, zoals bloemstukken of speciale verlichting. Dan werk je vaak samen met vaste leveranciers. De kosten voor huwelijken waarbij je de bloemen zelf afhaalt en plaatst kosten gemiddeld 125 tot 500 euro. Voor grotere feesten met opbouw door een team kosten deze gemiddeld 1.000 tot 1.500 euro.
  • Overige kosten: Daarnaast zijn er extra kosten zoals het drukken van liturgieën, het huren van een receptieruimte, en leuke extra's zoals een rode loper. Deze kosten kunnen snel oplopen tot honderden euro’s

Zangeres huwelijk

Zoals je ziet, lopen de totale kosten van trouwen in de kerk behoorlijk op. Heb je niet genoeg spaargeld of wil je niet de kosten in één keer betalen. Dan heb je de optie om geld te lenen. Als je geld leent, krijg je meteen het totale bedrag in je rekening, waarna je het inclusief rente in termijnen terugbetaalt. Ga daarom altijd eerst je lening vergelijken. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite www.geld.nl blijkt dat je door leningen te vergelijken en te kiezen voor de lening met de laagste rente gemiddeld €783 bespaart op je lening.

 

Reageren

Gerelateerde artikelen

Tips bij buiten trouwen

Kosten trouwen in de kerk

Buitengewone trouwlocaties

Zo vind je de perfecte locatie voor je huwelijk

Gerelateerde bedrijven