Taken van de ceremoniemeester « Huwelijk

Taken van de ceremoniemeester

Wat jouw taken worden en hoeveel tijd het je gaat kosten is afhankelijk van wat het bruidspaar wil. Houden ze de controle graag zelf of dragen ze liever wat over. Ga ruim voor de bruiloft in gesprek om de verwachtingen te bespreken, maak een checklist en neem het dagprogramma goed met elkaar door.

Organiseren

Vaak staan de naam en het telefoonnummer van de ceremoniemeester op de trouwkaart, zodat deze gebeld kan worden als er vragen of afmeldingen zijn. Vanaf dat moment ben jij dus het aanspreekpunt van de gasten (en leveranciers; zorg dus dat je alle telefoonnummers hebt!) en coördineer jij de aankomende dag.

Meestal is het aan de ceremoniemeester om de trouwkaarten te versturen. Met een extra briefje kun je de gasten op de hoogte stellen van bijvoorbeeld een trouwcadeau of een speciaal gastenboek waarvoor hun inbreng nodig is. Het organiseren van het vrijgezellenfeest is volgens traditie aan de getuige(n), maar het kan zijn dat ook hiervoor jouw hulp wordt ingeroepen.

De dag zelf

Op de dag zelf zorg je dat alles op rolletjes loopt. Je regisseert eventuele speeches en zorgt dat alles ongeveer volgens planning verloopt. Je houdt steeds een oogje in het zeil. Daarnaast laat je de gasten weten waar ze kunnen zitten en vertel je de bruidskinderen wanneer ze hun eventuele taken mogen doen. Ook is het aan jou om in te spelen op eventuele onverwachtse dingen. Het is dus belangrijk dat je kunt improviseren en constant aanwezig bent als aanspreekpunt.

Tip! Is dit allemaal teveel voor jou alleen? Misschien is een tweede ceremoniemeester dan een optie. Wel is het dan extra belangrijk om goed te communiceren. Maar nogmaals, lang niet alle bruidsparen geven graag al deze taken uit handen.

Door Rinske van Rootselaar
Foto: We.Capture

Bruidsmagazine bestellen

Reageren

Gerelateerde artikelen

Je droomhuwelijk ervaren? Met deze tips lukt het!

Wat doet een weddingplanner?

Rolverdeling op je bruiloft

Huwelijksvriendenboek

Gerelateerde bedrijven