Oude energiebedrijven als locatie voor een bruiloft « Huwelijk

Oude energiebedrijven als locatie voor een bruiloft

In 2004 werd de energiemarkt vrijgegeven en is er veel veranderd. Men kiest zijn eigen energieleveranciers, terwijl steeds meer mensen ook rekening houden met de duurzaamheidsgedachte. Waar het aanbod aan soorten energie is veranderd - men wil af van aardgas als energieleverancier, zonne- en windenergie zijn bezig aan een opmars - kregen veel bedrijfspanden een andere bestemming. Niet zelden als locatie voor evenementen.

GAS!Fabriek

Zo heeft de voormalige gasfabriek, een Alkmaars pand uit 1915, nu de naam GAS!Fabriek en worden hier feesten met grote gezelschappen georganiseerd. Er ligt een grote tuin omheen, er spelen bands en vanzelfsprekend is op het gebied van horeca alles voor elkaar. In Haarlem en Gouda zijn er de oude lichtfabrieken die al jaren fungeren als eventlocatie en horeca.
Trouwen bij Lichtfabriek Gouda
De Lichtfabriek in Gouda

In Heusden-Zolder (Belgisch Limburg) vind je Watt17, de vroegere elektriciteitscentrale die ooit de hele mijnsite van energie voorzag. Het zijn maar enkele voorbeelden, de verzameling afgedankte maar omgetoverde gebouwen is groot.

Contrast: verval versus toekomst

Een huwelijk staat deels symbool voor de toekomst, waarvoor men elkaar het jawoord geeft. Die blik vooruit contrasteert tijdens evenementen mooi met het uiterlijk van zo'n bedrijfspand. Stel je voor hoe de glimmend witte trouwjurk afsteekt tegen een oude betonnen vloer, hoe zwarte smokings opvallen in een decor dat vooral aan vaalblauwe stofjassen doet denken, wat voor licht de kroonluchters in een verder grauwe setting teweegbrengen. En natuurlijk is het vooral mooi dat dit soort locaties niet direct aan de sloophamer zijn overgeleverd, maar een nieuwe kans kregen. En die in veel gevallen benutten.

Poppodia in gerecyclede gebouwen

Hoe oud de trend is om van afgedankte fabrieken, stations, loodsen en kantoren (TrouwAmsterdam, is er een mooiere naam voor een trouwlocatie denkbaar?), laat zich raden. Dat is ook niet interessant. Wel dat creatievelingen, investeerders en ambtenaren het met elkaar eens werden dat recyclen vaak beter is dan slopen. Zo hebben ook veel poppodia, waar ook getrouwd kan worden, in een oud gebouw hun ideale locatie gevonden. Denk aan de Azijnfabriek (Roermond) of Paradiso, dat heel vroeger een kerk was. In Leeuwarden was zelfs een tijd lang een voormalige gevangenis het decor voor menig concert. Nu kun je er trouwen bij Café de Bak / Bajes Beach.
Trouwen bij Café Bak Blokhuispoort
Café de Bak in de oude gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden

Bovenal is het mooi dat in een tijd van - letterlijk - nieuwe energie en duurzaam omspringen met artefacten uit vervlogen tijden een cirkel rond wordt gemaakt. Trouwen in de 21e eeuw is leuker dan ooit.

Foto boven: Ouhrlokaal bij Dru Industriepark in Ulft

Reageren

Gerelateerde bedrijven