Waar zit welke bruiloftsgast? « Huwelijk

Waar zit welke bruiloftsgast?

Laten we vooropstellen dat het altijd je eigen keuze is hoe en of je daadwerkelijk gebruik wilt maken van de traditionele plaatsindeling. Sommige bruidsparen laten hun gasten namelijk ook gewoon zitten waar ze willen. Volgen jullie graag de tradities? Die vind je hieronder.

Burgerlijk versus de kerkelijk huwelijk

Tijdens het burgerlijk huwelijk zit de bruid rechts en de bruidegom links van de bruid, bij het kerkelijk huwelijk is dit net andersom. In beide gevallen zit achter de bruid haar familie en achter de bruidegom zijn familie. Bij binnenkomst loopt de bruid rechts van de persoon die haar weggeeft. Wanneer de bruid en bruidegom de ceremonie verlaten, loopt de bruid links van de bruidegom.
Waar zitten de ouders van de bruid
Foto: B-Together

De verdere plaatsindeling

De ouders van het bruidspaar zitten op de eerste rij. De rest van de familie zit meestal op de eerste vijf rijen. Daar achter komen de overige gasten.

Tip! Houd rekening met oudere gasten of mensen die slecht ter been zijn. Zij kunnen vooraan zitten of een plekje krijgen aan het gangpad. Gasten in een rolstoel zitten vaak aan het einde of aan het begin van een rij.

Niet iedereen weet hoe het zit met de plaatsindeling. Het is dan ook handig als iemand het overzicht bewaart op jullie grote dag. Dit kan een ceremoniemeester, de weddingplanner, broer, zus, vriend of vriendin zijn, maar bij een grote bruiloft kan het ook handig zijn om meerdere personen te vragen. Maak van te voren een overzichtelijke indeling, zodat deze personal assistant goed op de hoogte is van de zitplaatsen.

Door Rinske van Rootselaar
Foto boven: Simone Fotografie

Reageren

Gerelateerde artikelen

Aan welke kant loopt de bruid?

Aftellen tot jullie bruiloft

5 tips voor het stressvrij plannen van je bruiloft

Wat te dragen op een bruiloft?

Gerelateerde bedrijven