Rolverdeling op je bruiloft « Huwelijk
Large_rolverdeling_trouwdag_sarahd

Rolverdeling op je bruiloft

In Nederland eist men minimaal 2 en maximaal 4 getuigen. Heb je een grote familie of veel vrienden, dan kan vooral het kiezen van de getuigen moeilijk zijn.

Getuigen kiezen

Meestal hebben de bruid en bruidegom ieder evenveel getuigen, maar dat is niet verplicht. (drie om één mag dus ook) Een getuige mag iedereen zijn, zolang hij of zij maar meerderjarig is; familie, vrienden, bekenden of, niet ongewoon in Las Vegas, een wildvreemde die toevallig voorbij komt.

Trouw je niet 'even snel', dan kun je het beste voor de persoon gaan die het dichtste bij je staat. Getuige is een belangrijke rol, de handtekening zal voor altijd op jullie trouwakte staan.

Tip! Heb je een derde dierbare als getuige-kandidaat? Dan kun je hem of haar ook als symbolisch getuige een extra document laten ondertekenen. Dit is niet geldig voor de wet, maar wel leuk voor een bijzonder of minderjarig persoon.

Ceremoniemeester

Als ceremoniemeester kun je het beste iemand kiezen die je vertrouwt en die enig organiseer-talent heeft. Hij of zij moet zorgen dat alles lekker loopt voor en tijdens de bruiloft en heeft dus ook een belangrijke taak.

Tip! Een soort van assistent is altijd handig. Hij of zij kan bijvoorbeeld helpen aankleden en mee om te assisteren tijdens de fotosessie en kan de emergency kit (voor make-up, pepermuntjes, tissue etc.) bij zich houden. 

Bruidsmeisjes en bruidsjonkers

Bruidsmeisjes hebben kleine, praktische taken zoals helpen met de jurk en bijvoorbeeld het strooien van bloemblaadjes, daarnaast zorgen ze voor een mooi plaatje. Je bent compleet vrij om te kiezen wie je wilt als bruidsmeisje of bruidsjonker. Ook een bruidskind is een optie.

Voel je vooral niet schuldig over je keuze voor de getuigen, ceremoniemeester of bruidsmeisjes. Echte vrienden en fijne familieleden zullen begrijpen dat het jullie bruiloft is en dat je voor een dilemma hebt gestaan. Maak je je toch een beetje druk, laat dan ruim van te voren, face to face weten dat je je keuze hebt gemaakt en leg uit waarom, dan komt het vast en zeker goed.

Door Rinske van Rootselaar
Foto: Sarah D Photography

Bruidsmagazine

Reageren

Gerelateerde artikelen

Large_getuigen_huwelijk_maikjansen

Wat doen de getuigen?

Large_trouwen_in_het_bos

Trouwen in het bos

Large_moeder-van-de-bruid

De moeder van de bruid

Large_getuigen_vragen_huwelijk

Je getuige vragen op een speciale manier

Gerelateerde bedrijven