Speechen op een bruiloft « Huwelijk

Speechen op een bruiloft

Een leeg word-document en geen idee hoe je moet zeggen wat je in je hoofd hebt? Vooral een begin maken kost moeite. Je wilt ten slotte niet te flauw, standaard of langdradig overkomen.

Neem de tijd

Begin met een vel papier en schrijf in steekwoorden op wat je te binnen schiet als je denkt aan het bruidspaar. Een leuke herinnering, een speciale gebeurtenis. Zorg dat deze dingen voor de bruid en bruidegom ook grappig zijn en denk daarnaast om de rest van de gasten. 
Speech bij huwelijk
Foto: De FotoMeneer

‘Wat wil je eigenlijk vertellen?’, is daarbij de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. Ga in op de woorden die je hebt uitgekozen, maar denk om de lengte van het verhaal. Een goede toespraak mag niet langer dan een minuut of tien duren.

Zenuwen

Zorg, om overmatige zenuwen te voorkomen, dat je je goed hebt voorbereid. Lees je speech meerdere malen hardop voor. Laat hem daarnaast keuren door anderen, zodat je ongeveer weet hoe er gereageerd gaat worden. Een soort try-out. 

Op de bruiloft

Je kunt je hele speech meenemen, maar loopt dan de kans dat je in de spanning van het moment, teveel op je blaadje kijkt. Steekwoorden zijn dan beter. Ze geven je houvast, maar houden de speech spontaan. Je kunt de toespraak afsluiten door het bruidspaar het allerbeste te wensen. Vervolgens hef je uiteraard het glas.

Door Rinske Bosma

 Humor werkt, maar moet wel voor iedereen herkenbaar zijn. Pas er voor op dat het nooit té flauw wordt.

Bruidsmagazine bestellen

Reageren

Gerelateerde artikelen

Wegwerpcamera voor je bruiloft

Trouwbibbers

Het geheim van een goed huwelijk

Bruidstaart met smaak

Gerelateerde bedrijven