Boudoir fotografie « Huwelijk

Boudoir fotografie

Een 'boudoir' bestond vroeger uit de privé-vertrekken van een dame, zoals een slaapkamer, badkamer en kleedkamer. Daarmee wordt boudoir fotografie dus het fotograferen van een dame in haar privé-omgeving, vaak met een sensuele, sexy uitstraling; een dame is zich aan het omkleden vóór of juist na een intiem samenzijn met haar geliefde. Zij is daarbij gekleed in verleidelijke kleding of lingerie en soms ook (deels) naakt. Het subtiele verschil met fashion-, lingerie- of naaktfotografie wordt echter gemaakt door de omgeving en de sfeer.

Boudoir fotografie wordt in Nederland niet direct gekoppeld aan een huwelijk. Toch is het in bijvoorbeeld Amerika heel populair in die combinatie; het wordt vaak gedaan op initiatief van een vrouw die een heel persoonlijk kado aan haar geliefde wil geven ter gelegenheid van bijvoorbeeld Valentijn, een verloving of een bruiloft.
Dit zijn natuurlijk niet de enige gelegenheden om een mooie shoot van jezelf te laten maken. Velen denken dat dit soort shoots alleen door jonge vrouwen wordt gedaan, maar juist ook voor vrouwen die al wat verder in hun leven zijn, biedt het een kans om zichzelf van een uiterst sensuele, intieme, gevoelige kant te laten zien. Het is dan aan de fotograaf om dit in de foto's mooi naar voren te brengen.

Een boudoir shoot kan plaatsvinden op verschillende locaties. Dit kan in de studio van de fotograaf zijn, maar regelmatig wordt ook gebruik gemaakt van een hotelkamer of zelfs je eigen slaapkamer thuis. Bij een shoot is meestal naast de fotograaf ook een vrouwelijke visagiste/hairstyliste en/of een assistente aanwezig. Natuurlijk is het daarbij belangrijk dat het model zich op haar gemak voelt. 
Veel vrouwen vinden het spannend om zich (deels) bloot te geven voor de camera en zeker wanneer de fotograaf een man is. Kies daarom altijd voor een professionele fotograaf, die werkt met een professionele visagiste/hairstyliste en waarvan je het portfolio mooi en stijlvol vindt. Het beste werkt het als de fotograaf is aanbevolen door een vriendin of bekende, die ooit een boudoir shoot heeft gedaan en enthousiast is over de ervaring en het resultaat.

Voor het mooiste resultaat wordt in principe altijd gewerkt met een visagiste/hairstyliste. Zij zorgt met haar ruime ervaring dat het model er op haar mooist uit komt te zien, zowel wat betreft make-up als kapsel. En als de visagiste en de fotograaf goed op elkaar zijn ingespeeld, weet zij ook wat het beste past bij de stijl van de fotograaf. Een goede visagiste stelt daarnaast het model vooraf al op haar gemak.

Nadat make-up en haar gedaan zijn, wat gemiddeld zeker anderhalf uur duurt, is het tijd voor de werkelijke fotoshoot. Hierbij wordt meestal gewerkt met verschillende sets kleding, welke in principe zelf door het model moeten worden meegenomen. Dit in verband met hygiëne en verschillende maten. In overleg met de fotograaf wordt een keuze gemaakt uit de meegebrachte kleding. 
Meestal wordt begonnen met een relatief 'aangeklede' set om het model te laten wennen aan de omgeving, de sfeer en de werkwijze. De eerste set biedt de fotograaf ook de kans om de sterke en zwakkere kanten van het model te leren kennen. Hij/zij kan hiermee dan rekening houden bij het vervolg van de shoot. Afhankelijk van de wensen worden vervolgens de overige 'sets' geschoten, zodat de shoot zelf meestal van anderhalf tot drie uur duurt.

Het eindresultaat van een boudoir sessie bestaat uit een serie foto's, welke op verschillende manieren kunnen worden afgeleverd. De meest eenvoudige vorm is een set van digitale bestanden, welke de klant vervolgens zelf kan laten afdrukken. Mooier is het om de foto's ook door de fotograaf zelf af te laten drukken, eventueel zelfs op canvas, dibond of andere materialen. 
Nog mooier, en dit wordt van harte aanbevolen, is het om een speciaal en persoonlijk fotoalbum te laten maken van het resultaat, om dit vervolgens kado te kunnen doen aan je geliefde. De albums die een fotograaf kan maken, zijn daarbij vaak van veel hogere kwaliteit dan 'consumenten-albums'. Laat je hierover in elk geval eens informeren, mocht je tot de conclusie gekomen zijn dat een boudoir shoot ook wat voor jou blijkt te zijn!

Dit artikel is geschreven door Peter Kasbergen uit Den Bosch. Peter is professioneel fotograaf en verzorgt al jaren boudoir fotografie voor uiteenlopende klanten, zowel in zijn studio als op lokatie. Hij werkt voor zijn shoots samen met visagiste/hairstyliste Eef Klijn uit Berghem. Neem eens een kijkje op zijn website voor meer informatie klik je hier. De foto's hieronder zijn van zijn hand.
Boudoir Fotografie door Peter Kasbergen Fotografie


Boudoir Fotografie door Peter Kasbergen Fotografie

 

Reageren

Gerelateerde artikelen

Bruidsreportage is vakmanschap

Trouwfoto's met een knipoog

Hoe kies je de juiste fotograaf?

Fotomomentjes tijdens eerste uren van jullie trouwdag

Gerelateerde bedrijven