Sparen voor je bruiloft? Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen? « Huwelijk

Sparen voor je bruiloft? Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen?

We kunnen ons voorstellen dat je graag wat extra bij wil verdienen om te sparen voor je bruiloft, maar dan zonder dat hier een groot deel van naar de Belastingdienst gaat. Maar kan dat eigenlijk wel? Ja hoor, er bestaat namelijk zoiets als een belastingvrij inkomen. In dit artikel leggen we je uit hoe dat in zijn werk gaat!
Sparen voor je bruiloft

Wat is belastingvrij inkomen

Het belastingvrije inkomen is een bedrag dat door bestaande heffingskortingen en arbeidskorting belastingvrij wordt. Dat betekent dat je dus een beetje belastingvrij kunt bijverdienen. Er zijn in de ogen van de Belastingdienst verschillende soorten bijverdiensten. Als je structureel geld verdient, bijvoorbeeld door middel van het verkopen van een product of dienst, dan kun je worden gezien als ondernemer. Maar als je maar af en toe diensten aanbiedt of zijn de kosten die je maakt hoger dan de vergoeding, dan hoef je die inkomsten niet op te geven. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je sporadisch wat producten verkoopt via Marktplaats omdat je er niets mee doet. Je kunt uiteraard ook geld bijverdienen in loondienst.
Bijverdienen voor de bruiloft

Tot welk bedrag loopt het belastingvrij inkomen?

Nu kunnen we ons voorstellen dat je nog zit met de vraag ‘Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen?’ In 2021 werd het belastingvrije inkomen vastgesteld op 8750 euro per jaar. Verdien je niet meer dan dit bedrag per jaar? Dan hoef je over dit inkomen geen loonbelasting of inkomstenbelasting te betalen. Als je wel loonheffing betaalt over dit inkomen, dan krijg je dat bedrag waarschijnlijk terug na het doen van je belastingaangifte. Let er echter wel op dat het belastingvrij inkomen op je gehele inkomen van toepassing is, dus niet per werkgever of per baan. Als je met je hoofdbaan dus al meer verdient dan het vastgestelde bedrag voor het belastingvrij inkomen, kun je hier dus geen gebruik van maken. Over alles wat je er dan bij verdiend, moet je gewoon belasting betalen.

Andere manieren om te sparen voor je bruiloft

Met behulp van het belastingvrij inkomen kun je in theorie dus extra sparen voor je bruiloft. Sta er alleen wel bij stil dat wanneer je een hoger inkomen hebt, je waarschijnlijk geen gebruik kunt maken van het belastingvrij inkomen. In dat geval is het beste wat je kunt doen iedere maand bepaald bedrag aan de kant leggen voor je bruiloft. Om te bepalen welk bedrag dat wordt, kun je uitrekenen hoeveel je maandelijks zou kunnen missen.

Reageren

Gerelateerde bedrijven