Heel veel jaren getrouwd zijn, lukt dat nog? « Huwelijk

Heel veel jaren getrouwd zijn, lukt dat nog?

Het aantal langdurige huwelijken is in 2018 toegenomen. Toen bleken 52,9 duizend echtparen al vijftig jaar bij elkaar te zijn. En het kan nog beter. Maar liefst 309 stellen waren wel zeventig jaar samen, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een groot aantal jonge mensen gaat nog altijd enthousiast met de heuptas richting de juwelier voor ringen. En bezegelen het samenzijn met goud. Die mensen die zo’n ring al meer dan vijftig jaar dragen zijn in de jaren zestig en zeventig getrouwd. In die jaren waren er enorme aantallen bruidsparen.
50 jaar getrouwd
Foto: Pexels / Expect Best

In 1970 was er een piek in het aantal stellen dat trouwde

Een en ander is ook te wijten aan de hogere levensverwachting die we de laatste jaren hebben. Dat zorgt ervoor dat we langer bij elkaar kunnen zijn. Dat geeft ook de jonge mensen moed die helemaal voor elkaar willen gaan en met hun Laauw tas richting de bloemist gaan om voor hun toekomstige bruid een bloemetje te kopen. Hoort er allemaal bij.

Wel een kanttekening, de afgelopen vijf jaar trouwden er jaarlijks 65 duizend stellen. Dat is dan weer de helft van het aantal in 1970, toen er een piek was. Wat we daar dan weer van moeten denken. Kiezen we vaker voor ongehuwd samenwonen? Voor een andere vorm van een contract? Of is trouwen niet meer hip? Dat laatste kunnen we direct ontkrachten, want wie tegenwoordig trouwt, is de man (en de vrouw). Een moedig besluit, gezien bovenstaande cijfers.

Zullen trouwcijfers weer stijgen?

Of de trouwcijfers weer zullen stijgen is koffiedikkijken. Hoeveel mannen in hun Myomy tas een klein doosje met daarin een ring zullen hebben voor hun aanstaande ook. Maar wees op je hoede, als de liefde daar is, is het zo maar geregeld.
Huwelijksaanzoek
Foto: Pexels / Radu Florin

En als het eenmaal is bezegeld is het fijn als dat voor jaren zo blijven kan. Bovendien blijkt uit onderzoek dat uit elkaar gaan slecht is voor je gezondheid en dat je daardoor twintig procent meer kans hebt op diabetes, hartziekten en kanker dan mensen die getrouwd blijven. Stick tot the plan, zou je dan denken. Getrouwd is getrouwd en dat laten dan maar zo. Zo werkt het natuurlijk ook weer niet. Als het niet goed gaat, maak je elkaar alleen maar ongelukkig. Laten we echter van het positieve uitgaan. In alle gevallen is de liefde van je leven trouwen nog altijd de fijnste optie.

Reageren

Gerelateerde bedrijven