Ga je door een scheiding? Vergeet deze zaken niet te regelen « Huwelijk

Ga je door een scheiding? Vergeet deze zaken niet te regelen

Je kunt een mediator of advocaat inschakelen, maar dit brengt kosten met zich mee. Vind je dit zonde? Probeer dan om in onderling overleg afspraken te maken. Omdat veel mensen niet weten hoe ze dit aanpakken, zetten wij hier een aantal zaken op een rijtje die je niet moet vergeten te regelen bij een scheiding.
 

Maak een scheidingsplan 

Gedurende jullie huwelijk zijn er ongetwijfeld talloze spullen gekocht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan meubels. De kans is groot dat dit met geld van de gezamenlijke rekening betaald is. Deze meubels moeten eerlijk verdeeld worden wanneer jullie uit elkaar gaan. Wonen jullie in een koophuis en zit hier nog een hypotheek op? Dan moeten hier eveneens afspraken over gemaakt worden. Dit is ook het geval wanneer jullie kinderen hebben gekregen tijdens het huwelijk. Jullie moeten een omgangsregeling treffen en afspraken maken over de financiën.
Scheiden
 
Omdat er behoorlijk wat geregeld moet worden als jullie uit elkaar gaan, kun je hier misschien nog wel wat hulp bij gebruiken. Wanneer jullie geen advocaat of mediator in willen schakelen, biedt een scheidingsplan uitkomst. Zo’n plan helpt je om afspraken te maken over zaken als wonen, kinderen, bezittingen en inkomen. Wil je een scheidingsplan maken? Richt je dan tot het internet. Hier kom je namelijk verschillende sites tegen waar je makkelijk en snel een scheidingsplan kunt maken. 
 

Schakel een advocaat in 

Kunnen jij en je (ex-)partner nog prima met elkaar door één deur? Dan lukt het jullie mogelijk om zonder tussenkomst van een advocaat of mediator een scheidingsplan op te stellen. Handig, want dit scheelt behoorlijk in de kosten. Toch ontkom je er bij een echtscheiding nooit aan om een advocaat in te schakelen. Een scheiding moet namelijk altijd via de rechtbank verlopen. Hiervoor moet een ‘verzoek tot echtscheiding’ ingediend worden. Denk niet dat je dit zelf kunt doen, want hier heb je een advocaat voor nodig. Bij een scheiding kun je dus nooit om een advocaat heen, hoe goed jullie de zaken ook regelen.
 

Neem geen contact op met jouw verzekeraar

Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan kun je hier een beroep op doen bij conflicten. Ondanks dat een scheiding een conflict is, kun je geen beroep doen op een rechtsbijstandverzekering bij scheiding. Geschillen die te maken hebben met scheiden of uit elkaar gaan, een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap, alimentatie, ouderlijk gezag of omgangsregelingen en de verdeling van vermogen zijn niet verzekerd. Laat je hierdoor overigens niet weerhouden een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Er zijn namelijk genoeg situaties waar je er wel baat bij hebt. Besef je wel dat je bij deze verzekering te maken krijgt met wachttijd. Er zijn weliswaar situaties waarbij sprake is van rechtsbijstand zonder wachttijd, maar vaak heb je pas na een aantal maanden recht op juridische hulp.
 

Reageren

Gerelateerde bedrijven