Dark_loader
Wat is voordeliger: samen een zorgverzekering afsluiten of alleen? « Huwelijk
Large_zorgverzekering_bruidspaar

Wat is voordeliger: samen een zorgverzekering afsluiten of alleen?

Door Huwelijk.nl

Category_icon

Maak trouwen nog leuker

0

Reacties

Het zorgseizoen gaat alweer bijna van start. Op 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun zorgpremies voor 2018 bekend hebben gemaakt. Tijd om je zorgverzekering eens goed onder de loep te nemen dus.

En denk er ook over na of je een verzekering voor jou alleen afsluit, of dat je je misschien wel met je partner samen wilt verzekeren. Het is namelijk mogelijk om jezelf samen met je partner op één zorgpolis te laten verzekeren. Is dit verstandig of niet? Wij leggen het je uit.

Samen verzekeren niet altijd voordelig

Je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor je zorgverzekering. Net zo min als je partner. Daarom is het verstandig om eerst te controleren of jullie ook daadwerkelijk het goedkoopst uit zijn bij dezelfde verzekeraar. Ga allebei individueel de zorgverzekering vergelijken. Dit kan via verschillende vergelijkingssites. Omdat jouw zorgbehoeften hoogstwaarschijnlijk anders zijn dan die van je partner, kan het goed zijn dat jij bij een andere verzekeraar goedkoper uit bent. In dat geval is het voordeliger om je niet samen met je partner te verzekeren.

Samen bij dezelfde zorgverzekeraar

Blijkt dat jij en je partner bij dezelfde zorgverzekeraar het goedkoopst uit zijn? Dan kan het om administratieve redenen erg handig zijn om beide verzekeringen op één polis te laten zetten. Dit betekent niet dat de verzekering exact hetzelfde moet zijn, jullie kunnen de zorgverzekering beiden op jullie eigen persoonlijke voorkeuren en gezondheid afstemmen. Zo kan de een kiezen voor een aanvullende verzekering, terwijl de ander alleen een basisverzekering heeft. Ook kun je beiden zelf bepalen of je je eigen risico wilt verhogen of niet. Hiermee kun je namelijk korting krijgen op de zorgpremie, maar het verhogen van het eigen risico is alleen verstandig als je niet verwacht je eigen risico op te maken.

Zorgverzekeringen op één polis laten zetten

Je kunt contact opnemen met de betreffende zorgverzekeraar om jouw verzekering en die van je partner op één polis te laten zetten. Zitten jullie nu nog niet bij dezelfde zorgverzekeraar? Dan worden jullie per 1 januari 2018 samen op een polis gezet. Je kunt namelijk slechts één keer per jaar overstappen van zorgverzekering. Vanaf half november tot eind december. De nieuwe zorgverzekering gaat dan per januari in. Als je al beiden bij dezelfde verzekeraar verzekerd bent, dan kun je de verzekeringen op elk moment op dezelfde polis laten zetten. In dat geval gaat dit in op de eerste dag van de volgende maand.

Zorgcollectief vaak duurder

Als één van jullie is aangesloten bij een zorgverzekeringscollectief, kan dit een goede reden lijken om je samen met je partner te laten verzekeren. De ander kan namelijk vaak ook gebruikmaken van de collectiviteitskorting door zich op dezelfde polis te laten verzekeren. Maar let op: een collectieve zorgverzekering via een werkgever is lang niet altijd voordeliger. De meeste mensen zijn zelfs goedkoper uit met een individuele zorgverzekering op maat. De reden hiervan is dat in veel werkgeverscollectieven extra aanvullende dekkingen zitten, terwijl een groot deel van de verzekerden hier geen gebruik van maakt, maar hier wél voor betaalt. In dit geval is het dus ook van belang om te controleren of je niet beiden bij een andere zorgverzekeraar en met een ander pakket voordeliger uit bent.

Reageren

Gerelateerde artikelen