Liefde op het eerste gezicht! « Huwelijk

Liefde op het eerste gezicht!

‘Ik vond hem eerst maar een uitslover’, ‘ze viel me helemaal niet op, jaren later bij een reünie gelukkig des te meer’, ‘ik kon hem echt niet uitstaan’, ‘ik kende hem al zo lang dat ik niet in de gaten had dat hij eigenlijk wel heel erg leuk was’, ‘hij botste in een file tegen me op, dus niets geen liefde maar juist tranen’, ‘ik vond haar vriendin eerst leuker’.

Die laatste binnenkomer lijkt al helemaal geen goed begin maar al deze eerste gedachten kunnen zeker een happy end worden. Liefde is geen sprookje. Als je dat durft te erkennen wordt het misschien wel een sprookje anno 2016. De stellen die mij hun verhaal vertellen zijn overtuigd van hun liefde voor elkaar en kunnen samen lachen over de niet rimpelloze start. Een relatie met een eigen identiteit! En daar zeggen ze op de trouwdag volmondig JA tegen!

Wetenschappers storten zich ook graag op dit onderwerp. Wat voor rol heeft het uiterlijk, de geur en de hormonen bij liefde op het eerste gezicht? Er is nu zelfs een tv-programma wat daar op inspeelt, Married at first Sight. De stellen gaan trouwen en zien elkaar voor het eerst bij de start van de huwelijksceremonie. Ik kan het bijna niet geloven dat mensen hier aan mee willen doen en vraag me toch stilletjes af of het niet in scène is gezet. Dit kan toch niet waar zijn?

Aan de andere kant gebeurt dit in sommige culturen nog dagelijks. Maar in onze samenleving klinkt dit als een stap te ver. De stellen zijn gekoppeld door een team van wetenschappers. Een psycholoog, seksuoloog en bioloog testen de mannen en vrouwen eerst op hun DNA en intelligentie. Ook volgt er een geuronderzoek en lichamelijk onderzoek. Het schijnt zo te zijn dat mannen met grote voeten bijvoorbeeld zoeken naar vrouwen met grote voeten. Zoeken mannen met een grote mond dan ook vrouwen met een grote mond?

Maar hoe zit het dan met ‘opposites attract’. Dit schijnt een mythe te zijn. Als persoonlijkheden op elkaar lijken blijkt de slagingskans van een huwelijk namelijk groter te zijn. Hoe meer je op één lijn ligt, hoe beter voor je huwelijk. Je kan dus het beste op zoek naar een kloon van jezelf? Best wel saai, denk je niet? Liefde laat zich niet leiden, zeker niet door de wetenschap. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië draait het programma ‘Married at First Sight’ al meerdere seizoenen en alle stellen zijn gescheiden. Bewijs genoeg zou ik zeggen.

Belangrijker is het om je gevoel te volgen. Niet alleen in je leven en betreffende de keuze van je man/vrouw maar ook aangaande de invulling van je trouwdag. Bedenk waar je in het dagelijks leven blij van wordt en neem dat mee in je trouwplannen. Dan wordt het voor jullie op die dag ‘Huwelijksliefde op het eerste gezicht’!


Monica Jorna, Ceremonica
Zelfstandig trouwambtenaar

PS:  aankomende dinsdagavond is de ontknoping. Zouden de getrouwde stellen gaan scheiden  of wordt het een ‘happily ever after’?

Reageren

Gerelateerde artikelen

Liefde op het eerste gezicht!

Gerelateerde bedrijven