Werken voor je relatie: wat niet meer is, kan weer komen « Huwelijk

Werken voor je relatie: wat niet meer is, kan weer komen

Het hoeft allemaal niet zo ernstig te zijn; het kan ook gewoon de sleur zijn die toeslaat. Deze lastige periodes hoeven niet het eind van een ooit zo mooi en goed huwelijk te betekenen. Wat niet meer is, kan weer komen. Alleen moet je daar wat voor doen. Doe dat dan ook vooral als jullie daar beiden voor open staan. Wat kun je doen om de boel weer op de rit te krijgen?

Elkaar opnieuw leren kennen

Zijn jullie door de jaren heen wat uit elkaar gegroeid omdat jullie niet genoeg tijd aan elkaar hebben besteed? Dat kan heel goed, want ook al woon je onder een dak… écht tijd nemen om met elkaar te praten neem je niet altijd. Serie kijken, voor de tv eten, voor de kinderen zorgen en beiden je eigen dingen doen; dat draagt niet altijd bij aan een goede relatie. Probeer wat meer de tijd voor elkaar te nemen en ga eens in de zo veel tijd met elkaar op pad. Praten is heel belangrijk in een relatie, en dat is dan ook iets wat je vooral moet doen op zulke uitjes (en ook daarbuiten). Alleen al ergens wat drinken, uit eten gaan of gewoon een boswandeling maken kan bijdragen aan een betere band. Haal wat herinneringen op, denk terug aan de huwelijksreis, maar praat ook vooral over hoe je dingen nú ziet. De persoon die je toen was, ben je nu waarschijnlijk niet meer helemaal.

Praten is een van de sleutels

Problemen, ergernissen en andere frustraties naar elkaar uitspreken in plaats van deze te verzwijgen, kan een band scheppen, verlichtend werken en de relatie sterker maken. Bedenk je ook: het maakt niet uit wie er fout zit, het gaat erom dat jullie tot een oplossing komen. Blijf elkaar niet van alles verwijten. Er is niet altijd per se een goed en fout, want er zijn meerdere manieren om naar zaken te kijken. Stop met het wijzen naar de ander en zoek de fout ook eens bij jezelf. Dat kan al heel wat schelen. Zo win je meer, want op die manier kun je aan jezelf werken en iets in de relatie verbeteren. Kost je misschien nog wel minder energie dan ergens een probleem van te maken. En ook heel belangrijk: praat niet alleen als je emotioneel bent. Kom even tot rust en probeer het dan nog eens – of beter nog; dan pas. Probeer ook niet alleen maar over te problemen te praten, maar ook over de leuke, dagelijkse zaken. Hier moet een goed evenwicht in te vinden zijn.

Relatietherapie

Zijn de uitjes, het praten en het elkaar herontdekken niet genoeg? Dan kun je altijd overwegen om relatietherapie te nemen. Niets om je voor te schamen, en iets wat de moeite waard is. Want wat jullie ooit hadden, kan daarmee misschien wel terugkomen. Hou dat in gedachten en geef niet zomaar op. Jullie zijn ooit niet voor niets in het huwelijksbootje gestapt, toch? Is uit elkaar gaan geen optie voor jullie, maar zijn er veelal (en al heel lang) gevoelens als boosheid en teleurstelling aanwezig? Dan is het misschien wel tijd om in relatietherapie te gaan. Daarmee kun je ontdekken of de relatie voor jullie nog op iets moois uit kan draaien. Is die kans er niet meer, dan is het misschien toch tijd om beiden voor jezelf te kiezen.

Kosten vergoeden

Weet wel dat kosten voor relatietherapie flink kunnen oplopen. Gemiddeld gebruik je als stel zo’n acht tot twaalf sessies, en een sessie kost tussen de zeventig en honderd euro. Je moet hier dus wel het geld voor hebben. Een redder in nood kan de zorgverzekering zijn, die soms (een deel) van de therapie vergoedt. Niet de basisverzekering, maar een aanvullende verzekering is nodig om de relatietherapie vergoed te krijgen. De premie gaat met een aanvullende verzekering wel wat omhoog. Wel is er een uitzondering; als de relatietherapie onderdeel is van het behandelen van een psychische stoornis, dan kan de therapie wel worden vergoed vanuit de basisverzekering. In dat geval heb je wel een doorverwijzing nodig om een vergoeding te ontvangen.

Let goed op verschillende zorgtypen

Ga je volgend jaar gebruikmaken van relatietherapie, dan kan het de moeite waard zijn om je zorgverzekering te vergelijken met andere verzekeringen van zorgverzekeraars. Niet bij alle verzekeraars, en niet bij alle aanvullende zorgverzekeringen, wordt relatietherapie namelijk vergoed. Let goed op en zoek uit of een verzekeraar de gewenste therapie vergoedt. De therapie valt namelijk onder verschillende zorgtypen; seksuologie, psychologische hulpverlening of alternatieve geneeswijzen. Controleer ook of de kosten voor de therapie niet lager zijn dan de extra zorgpremie die je betaalt. Is dat het geval en gebruik je de aanvullende verzekering alleen voor de therapie? Dan is het waarschijnlijk verstandiger om de kosten uit eigen zak te betalen.

Praten en ondernemen

Goed, we lopen misschien op de zaken vooruit en bovenstaande hoeft je helemaal niet te overkomen! Maar het uitvoeren van bovenstaande tips alleen al kan bijdragen aan het behouden van een goed huwelijk. Praten en leuke dingen doen… blijf dat doen en zorg ervoor dat je leven gelukkig is en dat je niet onnodig gaat behoren tot de een op de drie huwelijken die eindigt in een echtscheiding.

Reageren

Gerelateerde artikelen

Werken voor je relatie: wat niet meer is, kan weer komen