Wat te doen met die prachtige bruidsjurk en dat magnifieke trouwpak? « Huwelijk

Wat te doen met die prachtige bruidsjurk en dat magnifieke trouwpak?

Voor het opbergen op korte termijn (lees: enkele maanden) volstaat het om te kiezen voor een beschermhoes. Kies wel steeds voor een aangepaste opberghoes met voldoende ruimte. Zo zal een bruidsjurk vaak veel meer ruimte in beslag nemen dan een trouwpak. Een breedte van ongeveer 60 centimeter en een lengte van +/- 160 centimeter zijn de meest aangehaalde afmetingen.

Laat je eventueel adviseren door de trouwwinkel waar jullie de kledingstukken aankochten. Het belangrijkste is en blijft dat je kiest voor een beschermhoes met een afstotende werking ten aanzien van vuil en stof. Zorg er uiteraard ook voor dat je de kledingstukken ook aan de kledingrekken de nodige vrijheid biedt. Zo voorkom je nare kreuken.
Kleerhanger bruidsjurk

Verzorging na de trouw

Om het pak of het jurkje ook langdurig mooi te houden, is een goede verzorging ervan noodzakelijk. In de eerste plaats wordt aangeraden om ze na de trouw te laten stomen. Dat voorkomt de aanwezigheid van allerhande voedingsbronnen voor kleine schadelijke wezentjes en motten. Onder andere zweet, urine en bier zijn voor hen echte feestmaaltijden.

Niet alleen het pak zelf hoort voorafgaand goed gereinigd te worden. Ook een voorafgaande en regelmatige reiniging van de opbergkast is een noodzaak om allerhande schadelijke wezentjes op afstand te houden.

Jarenlang bewaren voor het nageslacht

Na het reinigen van het trouwpak of de bruidsjurk heb je twee mogelijkheden om het jarenlang op te bergen. In de eerste plaats zijn er speciale opbergdozen voor trouwkleding. Die opbergdozen kan je plaatsen in een droge en koele ruimte. Vooral bij een bruidsjurk is het belangrijk om vergeling te voorkomen. Toch adviseren we om ook bij een trouwpak de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. Dat doe je door het kledingstuk te wikkelen in PH-neutraal vloeipapier of -karton. Het voordeel van deze opbergmethode is dat het pak langdurig zijn natuurlijke kleur en kwaliteit zal blijven behouden. Het nadeel is dan weer dat deze opbergmethode de natuurlijke vormgeving niet 100% zal kunnen garanderen. Soms is enige (beperkte) professionele herziening nadien alsnog noodzakelijk.
Trouwjurk na bruiloft

Een tweede optie vinden we bij de speciale opberghoezen. Zorg er dan wel voor dat er geen onnatuurlijke kreuken ontstaan tijdens het opbergen ervan. Een goede opberghoes zal meestal bestaan uit een UV-werend materiaal. Vaak is een extra wikkeling in PH-neutraal vloeipapier dus niet nodig. Het voordeel van het ophangen van de kledingstukken is het preserveren van hun vormen. Toch zijn ook hier verdere vervolgstappen noodzakelijk. Zo is het aangeraden om de kledingstukken minimaal eens per jaar te laten luchten om muffe geurtjes te voorkomen. Ook hang je het kledingstuk maar beter op in een afgesloten kledingkast om voortdurende wrevel te voorkomen.

Handige tip: hang de beschermhoes op een fashion trolley en plaats het in een donkere en koele kamer. Voor de verluchting hoef je dan enkel de trolley te verplaatsen en voorkom je het ontstaan van ongewenste kreuken door het verplaatsen ervan.

Andere mogelijkheden voor het trouwpak of de bruidsjurk

Wil je dat magnifieke trouwpak of die prachtige bruidsjurk toch niet zomaar opbergen of bewaren? Dan bestaan er nog heel wat andere mogelijkheden. Je kan het pak verkopen en er een ander huwelijkspaar mee plezieren. Eventueel kan je het pak ook doneren aan diverse organisaties die ervoor zorgen dat ook minderbedeelden een mooie trouw kunnen hebben.

Toch liever jouw kledingstukken een nieuw persoonlijk leven bezorgen? Dan kan je ze altijd door een coupeuse onder handen laten nemen om het zo om te vormen tot een feestelijke outfit. Tot slot heb je de mogelijkheid om het te laten inlijsten. Toegegeven: sommigen vinden het niks. Maar als jij het prachtig vindt? Volg dan vooral jouw eigen smaak!

Meer originele ideetjes over wat je na de bruiloft kan doen met jouw bruidsjurk en trouwpak? Lees er dan zeker deze drie creatieve tips op na.

Foto's: Irene Hilhorst Fotografie

Reageren

Gerelateerde artikelen

Alles wat je moet weten over de nieuwste trouwjurken collecties

Waarom een maatpak het ideale trouwpak is

Kleding voor de bruidskinderen

De bruidsmode trends voor 2023

Gerelateerde bedrijven